Tteokguk
Újévkor (Seollal) Koreában tradíció Tteokguk (egyfajta rizssüteményleves) nevű ételt enni. Egy tál Tteoguk megevése azt jelenti, az ember egy évvel öregebb lett. Így néhány tréfa is született ezzel az étellel kapcsolatban, például azt mondogatják, hogy aki fiatal akar maradni, kerülnie kell újévkor a Tteokguk fogyasztását.
De a koreaiak imádják a Tteokguk finom ízét, és minden évben újra és újra esznek belőle.
Manapság néhány cég készétel Tteokguk-ot is gyárt. Így sokan megvehetik és már élvezhetik is azt.
Bár a legfontosabb étel a Tteokguk, 20 másik étel is, mint a vad zöldségek, koreai fánk, különböző halételek, ‚ Galbijjim’ (zöldséges
párolt marhaborda), ‚ Japchae’ (húsos-zöldséges tészta) ugyanolyan gondos elkészítést igényel.
Japchae
Japchae(잡채) (jabchae vagy chapchae is) egy koreai tésztaétel, amit üvegtésztából (Dangmyeon (Hangeul: 당면) készítenek.
Az üvegtésztát szezámolajban megpirítják, ehhez adják hozzá a csíkokra vágott marhahúst és különböző vékonyra vágott zöldségeket (tipikusan répacsíkokat, hagymát, spenótot és gombaszeleteket). A fűszerezéshez szójaszószt és cukrot használnak, a tetejét szezámmagal és gyakran piros chilivel díszítik.
Galbijjim
Galbijjim (갈비찜) (vagy kalbijjim) többféle párolt tálból áll galbi-val (갈비, rövid marhaborda).
A marhahúst (galbi) néha „gari“ (가리), néven is emlegeik, tehát a tál elnevéze "garijjim" is lehet. A galbijjim általában rövid marha vagy sertésbordából készül. Utóbbi esetben a neve „dweji galbi“.
Együnk Tteokguk-ot!
Előkészítés és főzési idő: 20-30 perc
Hozzávalók 3 személy részére:
-
5 csésze darabolt Garaetteok(koreai rizssütemény)
-
7 csésze víz
-
100g vagdalt marhahús
-
2 levél hínár
-
2 tojás
-
feldarabolt póréhagyma
Marinád (sós-savanyú húsöntet) a marhahúshoz:
-
1 evőkanál szójaszósz
-
1 evőkanál feldarabolt póréhagyma
-
1 evőkanál feldarabolt fokhagyma
-
1 evőkanál szezám
-
1 evőkanál szezámolaj
-
bors
Elkészítése:
1. Garaetteok-ot megmossuk és 5 percig dagadni hagyjuk a vízben
2. Szétválasztjuk a tojásfehérjét és sárgáját, majd külön felverjük őket
3. A tojássárgáját lassú tűzönkony rétegben megsütni és utána felszeletelni (kb. 0,5 cm x 3 cm)
4. Felőröljük a hínárt
5. A húst a hozzávalóit egy tálban összekeverjük
6. A húst jól átsütjük, vizet adunk hozzá és felforraljuk
7. A megpuhult Garaetteok hozzáadásával addig főzzük, amíg a Garaetteok fel nem jön a víz tetejére
8. Adjuk hozzá a póréhagymát
9. Tegyük a Tteokguk-ot egy tálba, és szórjuk meg a feldarabolt tojássárgájával, a tojásfehérjével és a hínárral
credit: wikipédia
|